Recension!

Glittrigt och publikfriande när Idolerna är kollegor på turné

Den hårda tävlingen är avgjord sedan en tid tillbaka. Vi vet vilka som stod och vilka som föll, och inte minst vem som tog sig hela vägen till den glittrande toppen. Men vad vi också vet är att samtliga finalister i Idol 2010 är fullvärdiga artister i sig själva, och i och med denna nystartade live-turné fick vi chansen att se dem uppträda igen – inte som konkurrenter denna gång, utan som kollegor.

Idolerna tjuvstartade i Gävle redan på fredagskvällen med ett överraskande hemligt gästspel för besökarna på Absint pianobar, och på lördagskvällen var det dags för det stora, efterlängtade framträdandet på Läkerol Arena. Konferencier för kvällen var musikalartisten och programledaren Carin da Silva, som med van hand styrde arran­gemanget åt rätt håll.

Konserten inleddes med en cover på Black Eyed Peas’ ”I Gotta Feeling”, där de tio deltagande finalisterna en efter en kom in och sjöng ett stycke. Sist ut var årets vinnare, Jay Smith, till ljungande jubelrop när hans rockhesa whiskystämma satte pricken över i på tolkningen.

Ljudet ekade episkt mellan väggarna och högtalarna på arenan då idolerna en efter en och i olika samsjungande konstellationer turades om att framföra sina låtar för en entusiastisk publik. Många hyllande skyltar till artisterna vevades i luften, och flera från de lite ­yngre årgångarna dansade och hjulade runt på golvet framför scenen, i glädje att få se sina förebilder från tv-rutan.

Det lämnades plats åt många klädombyten under kvällen, och vi fick se prov på en hel drös fantasifulla utstyrslar. Ljusteknikerna fick även de chansen att gå fullt ut ­under hela showen.

Andreas Weise fick inte ens här en paus från sin dansanta sidokarriär, utan bjöds upp till en cha-cha av Carin da Silva och fick dessutom en chans att hävda sig mot ”Let’s Dance”-juryn.

Ett snyggt samarbete med Eurythmics-låten ”Sweet Dreams” mellan Elin Blom, Minnah Karlsson och Linnea Henriksson övergick i Madonnas ”Little Prayer” – och då klev Jay upp på scenen till publikens vilda skrik. Under flera låtar byggde han sedan upp en riktigt maffig stämning på arenan och man märkte tydligt vem som var idolvinnaren här denna kväll – och kanske främst varför.

Efter ett tvålåtars Gaga-tema, där det anspelades vilt på den påstådda romansen mellan Jay och Minnah i en dynamisk duett mellan de båda i en cover på ”Bad Romance”, och extranummer åsido, avslutades showen av Jay Smith med vinnarlåten ”Drea­ming People”.

Jag vill inte enbart framhålla en väl ihopkomponerad show, utan dessutom de grymt skickliga instrumentalisterna och backup-sångarna som backade de duktiga artisterna. Och behöver det sägas att det var många som drog sig för att lämna arenan efteråt?

Christina Smedbakken

KÄLLA.


Kommentarer

Kommentera gärna, men allt spam och kommentarer som jag ser stötande raderas. Även reklam raderas, då menar jag även om man gör reklam för sin egen blogg eller vill tipsa om dagens blogg och tävlingar etc. Kom ihåg att oavsett om du är anonym eller inte, så sparas ditt ip-nummer

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0